• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas tautsaimniecības attīstību un ekonomikas izaugsmes tempiem 2004.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2005., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tūristiem dabas stihijas skartajā Dienvidaustrumu Āzijas reģionā

Vēl šajā numurā

04.01.2005., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas tautsaimniecības attīstību un ekonomikas izaugsmes tempiem 2004.gadā

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš uzskata, ka aizejošais 2004.gads bijis ļoti veiksmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstībai, jo Latvija ekonomikas izaugsmes tempu ziņā kļuvusi par līderi starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.
Par vienu no būtiskākajiem Finanšu ministrijas (FM) veikumiem 2004.gadā O.Spurdziņš uzskata muitas lietu sakārtošanu – no vairāk nekā 60 problēmām, kas muitai radās pēc Latvijas pievienošanās ES, šobrīd līdz galam nav atrisinātas tikai dažas, taču arī tām ir paredzams drīzs risinājums. Tāpat kopumā Finanšu ministrija ir daudz paveikusi Latvijas normatīvās bāzes sakārtošanā atbilstoši ES prasībām un aktīvi pārstāvējusi Latvijas intereses ES institūcijās.
Tāpat neapšaubāmi nozīmīgs ir bijis FM darbs pie 2004.gada valsts budžeta grozījumiem – lai arī finanšu eksperti prognozēja nodokļu ieņēmumu kritumu valsts budžetā pēc šā gada 1.maija, budžeta ieņēmumi būtiski pārsniedza plānoto un tāpēc bija iespējas divos budžeta grozījumos vairākām prioritātēm papildus atvēlēt vairāk nekā 75 miljonus latu.
Finanšu ministrs pozitīvi vērtē arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbu aizejošajā gadā, it īpaši dienesta darba filozofijas izmaiņas – VID ir kļuvis par vairāk pretimnākošu uzņēmējiem, vairāk pavērsies servisa, nevis represīvas iestādes darbības virzienā. Tajā pašā laikā O.Spurdziņš atzīst, ka šajā jomā VID vēl ir daudz darāmā.
Finanšu ministrs ir gandarīts arī par sekmīgo 2005.gada valsts budžeta izstrādi. Nākamā gada valsts budžeta kvalitāti apliecina būtisks budžeta deficīta samazinājums no sākotnēji plānotajiem 2% no IKP līdz 1,68% no IKP, vienlaikus radot iespējas papildu līdzekļus novirzīt ES struktūrfondu līdzfinansējumam un veselības aprūpei, kā arī vairākām citām valdības prioritātēm.
Tāpat nozīmīgs notikums aizejošajā gada martā Latvijai ir bijusi 10 gadu eiroobligāciju emisija. Kā uzskata O.Spurdziņš, Latvija var lepoties ar aizņemšanās izmaksu zemo līmeni un negaidīti lielo investoru pieprasījumu pēc Latvijas vērtspapīriem, kas divas reizes pārsniedza piedāvājumu.
Par būtiskākajiem uzdevumiem 2005.gadā finanšu ministrs uzskata nepieciešamību uzturēt tikpat augstus tautsaimniecības attīstības tempus, kas mums ļauj uzlabot dzīves kvalitāti, palielināt pensijas un darba algas. Pēc O.Spurdziņa domām, valstij būtu vairāk jāaizstāv savi uzņēmēji ES tirgū, jo viņi ir tie, kas mums maksā nodokļus. Līdz ar to vairāk naudas jāatvēl ar ES saistīto jautājumu risināšanai. Latvijai ir vēl nopietnāk jāstrādā kā Eiropas Savienības dalībvalstij, jo arī mūsu viena balss var būt diezgan izšķiroša.
Neapšaubāma valdības un Finanšu ministrijas prioritāte 2005.gadā būs inflācijas samazināšana. Tāpat valdībai pēc lata piesaistes eiro būs jāseko eiro kursa svārstībām. Finanšu ministrs sekos līdzi, lai arī 2005.gadā tiktu kārtīgi iekasēti nodokļi un ievērota budžeta izpildes disciplīna. Kā atzīst O.Spurdziņš, tuvākajos gados Latvija varētu būtiski samazināt budžeta deficītu ceļā uz bezdeficīta budžetu.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!