• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas fiskālās politikas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2005., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tautsaimniecības attīstību un ekonomikas izaugsmes tempiem 2004.gadā

Vēl šajā numurā

04.01.2005., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas fiskālās politikas programmu

Finanšu ministrija ir nosūtījusi uz Eiropas Komisiju (EK) valdībā akceptēto Konverģences programmu, kas sniedz informāciju par dalībvalsts vidēja termiņa fiskālo, ekonomisko un monetāro politiku.
Latvijas atjaunotā Konverģences programma skaidri atspoguļo Latvijas valdības mērķi nodrošināt fiskālas politikas atbilstību Stabilitātes un izaugsmes pakta garam un kļūt par pilntiesīgu Ekonomiskās un monetārās savienības dalībvalsti.
Valdības ekonomiskās stratēģijas mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju labklājības līmeņa pieaugumu, pārskatāmā periodā panākot konverģenci ar ES vidējo līmeni. Lai to panāktu, Latvijai ir jāsaglabā augsta un ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme. Galvenie ekonomiskās politikas pamatvirzieni šo mērķu sasniegšanai ir: makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšana; uzņēmējdarbībai un ekonomikas funkcionēšanai labvēlīgu nosacījumu veidošana; efektīvas un konkurētspējīgas nozaru struktūras izveidošanas stimulēšana; sociāli ekonomisko atšķirību mazināšana un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana.
Viens no būtiskiem instrumentiem valdībai ekonomikas attīstības veicināšanai ir stabilas fiskālās politikas realizēšana.
Makroekonomiskās attīstības scenārijs paredz stabilu tautsaimniecības izaugsmi. Prognozētais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma temps vidējā termiņā ir vidēji 6,5% gadā. 2004. un 2005. gadā ekonomikas attīstību veicinās gaidāmā ES ekonomikas atveseļošanās un Latvijas iestāšanās ES, un šajos gados tiek prognozēts attiecīgi 8,1% un 6,7% liels IKP pieaugums.
Atbilstoši prognozētajam centrālās valdības budžeta deficīts vidējā termiņā pakāpeniski samazināsies no 2,1% no IKP 2004.gadā līdz 1,8% no IKP 2007.gadā. Centrālās valdības budžeta deficīta samazinājums tiek prognozēts pakāpenisks, jo: nepieciešams nodrošināt finansējumu ES fondu, lauksaimniecības politikas, lauku attīstības un EK programmu un iniciatīvu apguvei un pirmsfinansējumam; papildu finansējums tiks novirzīts veselības sistēmas reformai; laika posmā līdz 2008.gadam valsts aizsardzībai, drošībai un dalībai NATO valsts budžetā tiks nodrošināti izdevumi 2% no IKP apmērā.
Visas ES dalībvalstis katru gadu gatavo Stabilitātes (eirozonas valstis) vai Konverģences (pārējās valstis) programmas, kurās tiek sniegta informācija par dalībvalsts vidēja termiņa fiskālo, ekonomisko un monetāro politiku. Atbilstoši ECOFIN padomes apstiprinātajai kārtībai dalībvalstīm to Konverģences programmas jāiesniedz līdz 1.decembrim, bet sakarā ar valdības maiņu un vēlāku valsts budžeta pieņemšanu Latvija bija lūgusi pagarināt šo termiņu līdz 2005.gada 3.janvārim.
Konverģences programmas iesniegšana ir arī viens no kritērijiem, lai Latvija varētu pretendēt uz Kohēzijas fonda līdzekļiem.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!