• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Jāzepa Vītola vārdu un garu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2005., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iecerēts plaši atzīmēt 1905.gada notikumu simtgadi

Vēl šajā numurā

05.01.2005., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Jāzepa Vītola vārdu un garu

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija svin savu 85. dzimšanas dienu. 10. janvārī Ērģeļu zālē notiks zinātniskā konference “Mūzikas akadēmija šodien un rīt”, bet 11.janvāra novakarē Lielajā zālē – svinīgs sarīkojums. Ar šiem pasākumiem noapaļosies arī mūzikas augstskolas jubilejai veltīto koncertu cikls, kurā piedalījušies visu
katedru un nodaļu studenti, maģistranti un mācībspēki.

MUZIKA.PNG (102808 bytes)
Pirmie jauno mūziķu Gada balvas laureāti Darja Smirnova un Oskars Petrauskis
Foto:Guna Oškalna

Par to, kādā noskaņojumā un ar kādiem jaunumiem mūzikas augstskolas saime atzīmē lielo gadskārtu, vakardienas preses konferencē žurnālistus informēja akadēmijas rektors prof. Juris Karlsons un prorektori prof. Ilma Grauzdiņa un prof. Andris Vecumnieks.
Kā teica rektors, noskaņojums ir priecīgs. Vispirms tāpēc, ka Latvijā ir izveidojusies vienota muzikālās izglītības piramīda, kuras pamatu veido simt mūzikas skolas, augšup ceļ desmit mūzikas vidusskolas un vainago Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Tā jauniešiem piedāvā pilna spektra augstāko muzikālo izglītību – studijas atskaņotājmākslā, kompozīcijā, mūzikas zinātnē un pedagoģijā, kā arī horeogrāfijā. Paplašinās sadarbība ar radniecīgām augstskolām vairākās Eiropas valstīs, ASV un Āzijas zemēs. Akadēmijas bagātīgos fonotēkas un videotēkas krājumus izmanto arī mūzikas skolu audzēkņi, dažādas sabiedriskās iestādes un arī privātpersonas.
Rosīgi darbojas akadēmijas lielie kolektīvi – simfoniskais orķestris, Diriģēšanas nodaļas jauktais koris, Mūzikas nodaļas skolotāju nodaļas sieviešu koris un operas studija “Figaro”, kā arī kokļu un kamermūzikas ansambļi.
Mācībspēku vidū ir daudzi izcili vidējās un vecākās paaudzes meistari ar bagātu māksliniecisko pieredzi. Vairāki no viņiem apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni. Visās 16 katedrās un 11 klasēs darbojas arī jaunie spēki – akadēmijas absolventi. 2003.gadā 29 studenti izcīnīja godalgotas vietas dažādos starptautiskos konkursos, bet ērģelniece maģistrante Iveta Apkalna un ansamblis “Altera veritas”, kura dalībnieki tobrīd vēl mācījās maģistrantūrā, saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu.
Akadēmijas vadība apgalvo, ka jubileja tiks svinēta kā mīļi ģimenes svētki ar ņipru koncertu, lielu kliņģeri un 85 svecītēm. Priecīgākie notikumi svinīgajā daļā būs Mūzikas akadēmijas jubilejas gadā iedibinātās Gada balvas pasniegšana. Vītola fonda ideju par akadēmijas Gada balvu jaunajiem mūziķiem palīdzējusi īstenot akciju sabiedrība “Hansabanka”. Tās valde apņēmusies nodrošināt balvas finansiālo segumu vismaz līdz 2010.gadam. Ik gadus divi jaunie mūziķi par izciliem panākumiem studijās un veiksmīgu dalību starptautiskos konkursos saņems šo balvu 1000 eiru vērtībā. Ar akadēmijas Senāta lēmumu pirmie balvas saņems vijolniece Darja Smirnova un saksofonists Oskars Petrauskis. Sarīkojumā tiks sumināti arī jaunie akadēmijas goda profesori – pianiste Vilma Cīrule, diriģente Ausma Derkēvica, mūzikas zinātnieks Arnolds Klotiņš un holandiešu ērģelnieks Harijs Masts (Harry Mast), kas neatlaidīgi veicina jauno mūziķu starptautisko sadarbību. Goda nosaukumus gan, kā zināms, nepavada nekādas balvas naudas izteiksmē, toties goda profesori saņems diplomu “no Jāzepa Vītola laikiem”. Par paraugu oriģinālkopiju izgatavošanai noderējis diploms, ko savulaik saņēmis prof. Ādolfs Skulte. Mākslinieka vārdu nav izdevies noskaidrot, taču diploms ir ļoti skaists, un kā sevišķs retums tas iemantojis lielu vēsturisku vērtību.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!