• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ardievas tumšajiem stikliem nav sāpīgas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2005., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Jāzepa Vītola vārdu un garu

Vēl šajā numurā

05.01.2005., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ardievas tumšajiem stikliem nav sāpīgas

MASINAS.PNG (117987 bytes)
No 1.janvāra transportlīdzekļiem, kuru priekšējā stikla caurlaidība ir mazāka par 75 procentiem, bet priekšējo sānu stikliem mazāka par 70 procentiem, vairs nevar veikt tehnisko apskati. Pārējo stiklu gaismas caurlaidībai nav noteikti ierobežojumi
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Šogad jau vairāki transportlīdzekļi nav pieņemti tehniskajai apskatei, jo to īpašnieki vēl arvien nebija atbrīvojuši mašīnu stiklus no tumšajām līmplēvēm, “LV” apstiprināja Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Turklāt par līmplēvju nenoņemšanu saskaņā ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā draud arī sods.
Prasības attiecībā uz automašīnu priekšējo stiklu gaismas caurlaidību ir spēkā gan kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, gan daudzās citās Eiropas valstīs. Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu “Par transportlīdzekļu stikliem un stikla materiāliem” tuvākajos gados šādas prasības būs visās ES dalībvalstīs.
Speciālisti uzsver, ka līmplēvju aptumšotie stikli apgrūtina redzamību gan šoferiem, gan citiem braucējiem. Veicot manevru, vadītājiem ir svarīgi redzēt vienam otru, lai saprastu, kā rīkoties. Tāpat tumšie stikli apgrūtina redzamību, kas pakļauj ceļu satiksmes negadījuma briesmām ne tikai konkrētā transportlīdzekļa vadītāju, bet arī jebkuru citu satiksmes dalībnieku – automobiļu, motociklu u.c. vadītājus, kā arī gājējus.
Līmplēvju noņemšana nebojā automašīnu stiklus, jo tās visas ir noņemamas. Auto īpašnieks to var izdarīt pats, izmantojot ķīmiskus līdzekļus, vai arī uzticēt līmplēvju noņemšanu profesionāļiem. Tiesa, pašu spēkiem noņemot tumšo plēvi, uz stikla paliek līmes kārtiņa. Ar žileti vai nazīšiem, nesabojājot stiklu, nevar tikt no tās vaļā, tādēļ auto īpašnieki meklē profesionāļu palīdzību.
Pēc tonējošo un aizsargplēvju tirgotāju un uzstādītāju asociācijas ziņām aizvadītā gada nogalē un šonedēļ krasi augusi autovadītāju interese par iespējām noņemt līmplēves. Piemēram, SIA “Darts Gard” apliecināja, ka pirmie autovadītāju uzplūdi, kas vēlējās sagatavot savus braucamos atbilstoši jaunajām prasībām, bijuši rudenī, kad plašsaziņas līdzekļos plaši atspoguļoja gaidāmos jaunumus. Turklāt pērn visi transportlīdzekļu īpašnieki, kas ieradās uz valsts tehnisko apskati, tika brīdināti, ka no 2005.gada tumšajām līmplēvēm jāsaka ardievas, tādēļ iedzīvotāji bija informēti. Pēc klusuma brīža jauns autovadītāju vilnis nācis īsi pirms Jaunā gada un turpinās vēl šobrīd. Auto īpašnieki, kuru spēkratiem drīzumā jāveic tehniskā apskate, steidz sakārtot savus braucamos. Kad noņemta tumšā plēve, daudzi izvēlas uzlikt aizsargplēvi ar minimālu tonējumu.
Pozitīva tendence – skaitliski daudz iedzīvotāju, kuriem nav zināma sava auto stiklu gaismas caurlaidības pakāpe, apzinīgi cenšas noskaidrot, vai tā atbilst jaunajām prasībām.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!