• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izvirzītas četras prioritātes palīdzībai pusotram miljonam bērnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2005., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lems par Latvijas atbalstu cietušajiem

Vēl šajā numurā

06.01.2005., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izvirzītas četras prioritātes palīdzībai pusotram miljonam bērnu

Dienvidaustrumāzijā viena trešdaļa no cunami upuriem ir bērni, aplēsis ANO Bērnu fonds (UNICEF).

BERNS.PNG (104690 bytes)
Foto: A.F.I./EPA

Lai sniegtu tikai pirmo nepieciešamo palīdzību ap 1,5 miljoniem krīzes skarto bērnu, nepieciešams 81 miljons ASV dolāru. Patlaban UNICEF izdevies piesaistīt ap 40 miljonu ASV dolāru, un 75% no saziedotās summas veido privātpersonu ziedojumi, informē UNICEF Latvijas Nacionālās komitejas projektu un sabiedrisko attiecību asistente Kristīne Liepiņa.
UNICEF izpilddirektore Kerola Belamī paziņojusi, ka ANO izmanto gaisa transporta līdzekļus, lai noskaidrotu situāciju rajonos, kas patlaban nav sasniedzami pa zemes ceļiem. Bērni, kas atrodas šajos apvidos vieni, steigšus jāatrod. “Ir pagājusi nedēļa, un katra nākamā diena ir arvien kritiskāka,” teikusi K.Belamī, uzsverot, ka visiem palīdzības sniedzējiem jāfokusējas uz prioritātēm, lai glābtu bērnus.
UNICEF izvirzījis četras prioritātes palīdzības sniegšanā. Pirmkārt, jārūpējas, lai bērni vispār izdzīvotu. Tīra ūdens pieejamība, piemēroti sanitārie apstākļi, vismaz pārtikas minimums un veselības aprūpes pakalpojumi – tie ir izdzīvošanas nosacījumi. Īpaši kritiska situācija ir Indonēzijā, kur izdzīvošana kļuvusi par izaicinājumu neskaitāmiem bērniem vietējās kopienās, kas vēl nav saņēmušas palīdzību.
Otrkārt, rūpes par bērniem, kas zaudējuši ģimenes vai ir no tām šķirti. Kā skaidro K.Liepiņa, UNICEF uzskata, ka jebkuram palīdzības mēģinājumam jāietver rūpes atrast ģimeni pazaudējušos bērnus. Tie jāidentificē un jānodrošina viņu atkalapvienošanās ar ģimenēm vai kopienām.
Treškārt, palīdzības centieniem jānodrošina, lai bērni būtu pasargāti no ekspluatācijas. Vietās, kas ir tik nesakārtotas kā patlaban no cunami cietušās teritorijas, kur ģimenes ir izjukušas, ienākumi zaudēti un zudušas daudzas ieceres un cerības, tieši bērni pakļauti dažādiem riskiem. Kā jau ziņots, dažās no cietušajām valstīm parādījusies informācija par bērnu tirdzniecību ekspluatācijas nolūkos.
K.Belamī nākusi klajā ar aicinājumu ikvienam palīdzības sniedzējam pēc iespējas mazināt šos riskus.
Ceturtkārt, UNICEF par prioritāti izvirza bērnu maksimāli ātru atgriešanos skolā un apmācīt speciālistus, kas strādā ar bērniem, – skolotājus un veselības darbiniekus, lai tie prastu efektīvi palīdzēt jaunajai paaudzei pēc pārciestajām šausmām atkal iekļauties sabiedrībā. Speciālisti uzskata, ka, atrodoties mācību vidē, bērniem ir iespējams fokusēties uz kaut ko pozitīvu un tas ļauj pieaugušajiem atjaunošanas darbus veikt ar lielāku pārliecību.
UNICEF, kas Dienvidaustrumāzijas reģionā strādā jau daudzus gadus, palīdzības sniegšanā iesaistījies no krīzes pirmajām dienām. Lieti palīdz gadu gaitā izveidotā infrastruktūra un reģionā nodarbinātais UNICEF personāls, piemēram, eksperti, kas pārzina vietējo situāciju, skaidro K.Liepiņa.
UNICEF aicina katru palīdzības sniedzēju pievērst uzmanību četrām prioritātēm, nodrošinot koordinētu un pārdomātu palīdzības sniegšanu.

“LV” informācija

Uzziņai

ANO Bērnu fonda Latvijas Nacionālā komiteja un labdarības portāls Ziedot.lv aicina ikvienu palīdzēt bērniem, kas cietuši cunami traģēdijā.
Lai sniegtu savu atbalstu UNICEF darbā, palīdzot cietušajiem bērniem katastrofas skartajās valstīs, varat ziedot – konts LV95 HABA 0551006150241, Hansabanka, SO “Ziedot” – ar norādi “ziedojums cunami cietušajiem bērniem”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!