• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas spriedumu par politiskās organizācijas (partijas) "Sieviešu partija" darbības apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2005., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.485

Par grozījumiem Zemkopības ministrijas 2004.gada 27.jūlija rīkojumā Nr.258 "Par licencēšanas komisijas izveidošanu"

Vēl šajā numurā

07.01.2005., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Veids: informācija

Numurs: 1/16

Pieņemts: 04.01.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/16

Rīgā 2005.gada 4.janvārī

Par tiesas spriedumu par politiskās organizācijas (partijas) “Sieviešu partija” darbības apturēšanu

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” 35.panta trešajā daļā un 44.pantā noteikto, ka lēmums par politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūtām publikācijai Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas 2004.gada 3.decembra sprieduma kopiju lietā Nr. C 31174204 1742/04 par politiskās organizācijas “Sieviešu partija” darbības apturēšanu, kurš stājies likumīgā spēkā 2004.gada 24.decembrī.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks A.Vilks

 

Lieta Nr.C 31174204

1742/04

Spriedums

Latvijas Republikas vārdā

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šādā sastāvā: priekšsēdētāja Inta Zaļā, sekretāre R.Čunkure

2004.gada 3.decembrī atklātā tiesas sēdē Rīgā, Baložu ielā 14, izskatīja civillietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka prasības pieteikumu pret politisko organizāciju “Sieviešu partija” par politiskās organizācijas darbības apturēšanu, tiesa

konstatēja:

2004.gada 16.aprīlī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietas izpildītāja J.Strīķe iesniegusi tiesā prasību par politiskās organizācijas “Sieviešu partija” darbības apturēšanu.

Prasības pieteikumā norādīts, ka atbildētāja savā darbībā nav ievērojusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta 1.daļas nosacījumus, kuros noteikts, ka katru gadu ne vēlāk kā līdz 1.martam politiskās organizācijas (partijas) iesniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju. Turklāt Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta pirmā daļa nosaka, ka ne retāk kā reizi gadā politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību revidē zvērināts revidents, kura atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai, kura tiek iesniegta Birojam. Līdz ar to Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma izpratnē zvērināta revidenta atzinums ir ikgadējās finansiālās deklarācijas neatņemama sastāvdaļa, uz kuras iesniegšanas kārtību attiecas arī minētajā likumā paredzētā ikgadējā finansiālās darbības deklarācijas iesniegšanas kārtība.

Līdz š.g. 1.martam Birojs nav saņēmis politiskās organizācijas “Sieviešu partija” ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā. Līdz ar to, pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta pirmo daļu (likuma redakcija spēkā līdz 2004.gada 11.martam), Birojs 2004.gada 8.martā nosūtīja politiskajai organizācijai “Sieviešu partija” brīdinājumu par tās pienākumu pildīt Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasības. Minētajā brīdinājumā Birojs norādījis politiskajai organizācijai “Sieviešu partija” par tās pienākumu iesniegt ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā un vienlaikus brīdinājumu par atbildību, ja minētās likuma prasības netiks ievērotas.

Tā kā līdz 2004.gada 8.aprīlim Birojs nav saņēmis no “Sieviešu partijas” finansiālās darbības deklarāciju un zvērināta revidenta atzinumu, Biroja priekšniekam ir pienākums saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta 5.daļu divu nedēļu laikā ierosināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu tiesas ceļā, ja politiskā organizācija (partija) mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas neiesniedz ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju.

Ievērojot minēto un pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8. un 10.panta 2.daļu, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 9.pantu, cēlis tiesā prasību par organizācijas “Sieviešu partija” darbības apturēšanu uz sešiem mēnešiem.

Tiesas sēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pilnvarotā persona I.Jaunskungs prasību uzturēja un lūdza apmierināt uz tiem pamatiem, kas norādīti prasības pieteikumā, paskaidrojot, ka arī pēc prasības celšanas tiesā atbildētāja nav izpildījusi tai ar likumu uzliktos pienākumus.

Tiesas sēdē politiskās organizācijas “Sieviešu partija” valdes priekšsēdētāja I.Sīle prasību atzina un lūdza samazināt partijas darbības apturēšanas termiņu, apņemoties tuvākajā laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam iesniegt likumā noteikto finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu, kā arī zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Noklausoties prasītāja pilnvarotās personas viedokli, kuru tā izteica tiesas sēdes debatēs, piekrītot samazināt politiskās organizācijas “Sieviešu partija” darbības apturēšanas termiņu līdz trīs mēnešiem un novērtējot tos kopsakarā ar lietas materiāliem, tiesa prasību atzīst par pamatotu un apmierināmu.

Kā redzams no LR Tieslietu ministrijas Uzņēmumu reģistra 2003.gada 7.maija izziņas, 1998.gada 18.jūnijā tika reģistrēta politiskā organizācija “Sieviešu partija”. Uz tiesas dienu šī politiskā organizācija darbojas, ko apstiprina tiesas dienā saņemtā LR Tieslietu ministrijas Uzņēmumu reģistra informācija par politisko organizāciju “Sieviešu partija”.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 9.panta 1.daļā noteikts, ka birojs kontrolē politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildi.

Līdz ar to tiesa atzīst, ka prasītājs pamatoti savā prasībā atsaucies uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta 1.daļu, kurā noteikts, ka katru gadu līdz 1.martam politiskās organizācijas (partijas) iesniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam finansiālās darbības deklarāciju. Bez tam saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta 1.daļu politiskās organizācijas darbību ne retāk kā reizi gadā revidē zvērināts revidents, kura atzinums pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai.

Tā kā atbildētājs šādu deklarāciju un zvērināta revidenta atzinumu likumā noteiktajā termiņā nav iesniedzis un uz 2004.gada 8.martā nosūtīto brīdinājumu nav reaģējis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pienākums ir saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta 5.daļu ierosināt tiesā prasību par politiskās organizācijas “Sieviešu partija” darbības apturēšanu.

Ņemot vērā prasītāja pārstāvja viedokli par politiskās organizācijas darbības apturēšanas termiņa samazināšanu, tiesa uzskata par iespējamu politiskās organizācijas “Sieviešu partija” darbību apturēt uz trīs mēnešiem.

Pamatojoties uz Civilprocesa likuma 97.pantu, tiesa

nosprieda:

prasību apmierināt. Apturēt politiskās organizācijas “Sieviešu partija”, reģistrācijas Nr. PO-067, darbību uz trīs mēnešiem.

Uzlikt par pienākumu politiskajai organizācijai “Sieviešu partija” divu nedēļu laikā no tiesas sprieduma stāšanās likumīgā spēkā iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot apelācijas sūdzību rajona tiesā.

Tiesnese: I.Zaļā

Tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā 2004.gada 24.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!