• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā pieaugusi dzīves dārdzība gada laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2005., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrā dienā. Kad vētra norimusi

Vēl šajā numurā

11.01.2005., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā pieaugusi dzīves dārdzība gada laikā

Gada laikā – 2004.gada decembrī salīdzinājumā ar 2003.gada decembri – Latvijā bija straujākais patēriņa cenu pieaugums Baltijas valstīs – 7,3%. Precēm cenas paaugstinājās par 7,8%, pakalpojumiem – par 6,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vakar publiskotie dati.

CENAS.PNG (45813 bytes)Pērn novērots straujākais cenu pieaugums kopš 1997.gada, norāda CSP. Piemēram, 2003.gadā inflācija bija 3,6%.
Savukārt pagājušā gada vidējais cenu līmenis, salīdzinot ar 2003.gadu, paaugstinājies par 6,2%, precēm – par 6,5% un pakalpojumiem – par 5,4%.Vidējais cenu pārmaiņu temps divpadsmit mēnešos ir raksturlielums, ko sezonālās un vienreizējās cenu svārstības ietekmē mazāk nekā cenu pārmaiņas viena gada robežās.
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu pagājušajā gadā bija pārtikas preču cenu kāpumam par 10%. Dārgākas kļuvušas gandrīz visas pārtikas preces, īpaši piena produkti, maize, labības produkti, cukurs, saldumi, gaļa, zivis. Ievērojami sadārdzinājusies degviela – par 22,6% – un līdz ar to arī transporta pakalpojumi – par 3,1%. Elektroenerģijas cenas pieaugušas par 15,4%, gāzes – par 22,4%. Kāpusi īres maksa, paaugstinājušies arī ūdens piegādes, kanalizācijas un citi ar mājokļa uzturēšanu saistītie pakalpojumi.
Jūtams cenu pieaugums bijis medikamentiem, medicīnas maksām, kā arī zobārsta pakalpojumiem – par 8,8%.
Savukārt cenu kritums bija vērojams televīzijas, audio, video, sadzīves un datortehnikai. Vidējais cenu līmenis pazeminājās sakaru grupā: mobilajiem telefoniem, mobilo sakaru pakalpojumiem un interneta lietošanai.
Relatīvi stabilas cenas bija pasta pakalpojumiem, dzelzceļa transportam, fiksētā telefona pakalpojumiem, sadzīves tehnikai un apģērbam.
Administratīvi regulējamās cenas 2004.gadā pieaugušas par 5,4%.
Pārtikas grupā cenu kāpumu uztura produktiem ietekmēja gan izejvielu iepirkuma cenu, gan energoresursu, gan sabiedrisko pakalpojumu cenu pieaugums, gan arī ārējie ekonomiskie faktori, uzskata CSP.
Transporta jomā cenu kāpumu CSP saista ar degvielas cenu palielināšanos, ko izraisīja gan jēlnaftas cenu pieaugums pasaules tirgū, gan jaunās akcīzes nodokļa likmes, kas stājās spēkā 2004.gada maijā.
Mājokļa grupā cenu kāpumu galvenokārt noteica administratīvi regulējamo cenu pieaugums, līdz ar to padārdzinājās visi ar mājokļa uzturēšanu saistītie pakalpojumi. Izmaiņas likumā par pievienotās vērtības nodokli, kas stājās spēkā pērn maijā un pazemināja nodokļa likmi no 9% uz 5%, būtisku ietekmi uz vidējo cenu līmeni neatstāja.
Medikamentu cenas pakāpeniski pieauga jau no gada sākuma, bet ar 2004.gada 1.maiju ieviestā 5% pievienotās vērtības nodokļa likme izraisījusi īpaši strauju medikamentu cenu kāpumu.
Aizvadītā gada decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, tai skaitā precēm cenas kāpušas par 0,4%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,1%. Izpārdošanu un atlaižu ietekmē cenas pazeminājās apģērbam, apaviem, sadzīves tehnikai, atsevišķiem pasta un mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem.
Cenas pagājušajā mēnesī kāpušas dārzeņiem, augļiem, pienam, sieram un olām, ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī gāzei.
CSP šā gada inflāciju prognozē intervālā no 4 līdz 5%, savukārt gada vidējā inflācija būs tuvāka 4% robežai, vakar žurnālistiem atzina CSP priekšniece Aija Žīgure.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!