• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Startē veselības aprūpes sakārtošanas pirmais projekts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2005., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99415

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 13. janvārī

Vēl šajā numurā

13.01.2005., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Startē veselības aprūpes sakārtošanas pirmais projekts

Lai valstī pienācīgi sakārtotu veselības aprūpes sistēmu, pēc veselības ministra Gundara Bērziņa teiktā, ir nepieciešami saprātīgi politiskie lēmumi un saprātīgas investīcijas. Ir jāzina, kur un kāpēc tieši tur nauda ieguldāma

BERZINS.PNG (66946 bytes)
Līguma parakstīšanā: Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un veselības ministrs Gundars Bērziņš
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Spēcīgo vēju un vētru starplaikā amatpersonas ar prieku sejās parakstīja pirmo līgumu, dodot garantiju Kurzemes reģiona ļaudīm – valstī tiek uzsākta veselības nozares reforma nacionālās programmas ietvaros. Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu 1,12 miljonu latu vērtībā divos gados taps Ventspils reģionālās daudzprofilu un neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcas komplekss. Līguma parakstīšanā piedalījās veselības ministrs Gundars Bērziņš, Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un citi Veselības ministrijas (VM) un Ventspils pārstāvji. Bet līgumu par ERAF līdzfinansējuma piešķiršanu projektam “Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu struktūras optimizēšana Ventspilī” parakstīja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktors Armands Eberhards, VM valsts sekretārs Uldis Līkops un Ventspils slimnīcas valdes priekšsēdētājs Pēteris Zaķis. Pēc ministra teiktā, līdzīgi līgumi tuvākajās dienās tiks slēgti vēl ar 14 turpmāk reģionālajām daudzprofilu slimnīcām.

Optimizācijas projekts ar stāžu

Patlaban iepriekšējos Ventspils slimnīcas korpusos jau vairākus gadus saimnieko Ventspils Augstskola. Bet slimnīca ir izvietota divos atsevišķos ēku kompleksos Ventas upes pretējos krastos. Tas bija stratēģisks lēmums – pārvietot slimnīcu uz citām ēkām, vienlīdz samazinot neizmantotās platības un apvienojot trīs atsevišķas medicīnas struktūras, skaidroja A.Lembergs. Pašvaldības izveidotā darba grupa, ko, kā uzsvēra domes priekšsēdētājs, vadīja nevis mediķis, bet ekonomists, ilgstoši strādājusi pie projekta par modernas reģionālās slimnīcas izveidošanu Ventspilī. Bija iecere ņemt kredītu no Pasaules bankas, bet tad radās iespēja gatavot projektu, pretendējot uz ES struktūrfondiem. Ventspils mērs uzsvēra, ka novērtē visu līdzšinējo veselības ministru vēlmi veselības aprūpes sistēmu sakārtot ne caur partiju ietekmes, bet gan pacientu interešu prizmu. ERAF 80% apjomā finansētajam projektam Ventspils pašvaldība ir atvēlējusi 280 tūkstošus latu.

Slimnīcā ārstējas, nevis saņem sociālo aprūpi

Jau šodien Ventspils slimnīcā pacients ārstējoties pavada gandrīz nedēļu. Salīdzinoši vidēji Latvijā ārstēšana ilgst desmit dienas. Efektīva ir intensīvā ārstēšana. Tā veido pamatu līdzekļu ekonomijai, lai slimnīcas nenodarbotos ar sociālo pakalpojumu sniegšanu. “Es nevēlos pārspīlēt, taču, manuprāt, jau tagad Ventspils slimnīca ir viena no visefektīvākajām ārstniecības iestādēm valstī. Esam mērķtiecīgi gājuši uz pārmaiņām, kuras daudzviet baidās atļauties. Slimnīcu vada nevis galvenais ārsts – mediķis, bet valdes priekšsēdētājs. Pēteris Zaķis ir labs vadītājs, pēc izglītības inženieris. Un no viņa tiek prasīta efektīva naudas līdzekļu izmantošana,” paziņoja A.Lembergs.
Projekta ietvaros paredzēts pārveidot stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju struktūru Ventspilī. Slimnīca būs izvietota vienotā ēku kompleksā, piebūvējot jaunu korpusu un rekonstruējot esošo uzņemšanas nodaļu. Tā būs četrstāvu ēka, kurā atradīsies uzņemšanas nodaļa plānveida un ambulatori konsultatīvajiem pacientiem, diagnostikas nodaļa, kardioloģijas nodaļa un kardioloģijas intensīvās terapijas bloks, kā arī neiroloģijas un insulta vienība.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv .

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!