• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 11. janvāra noteikumi Nr. 27 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2005., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99491

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.27

Par valsts aģentūras "Eiropas Savienības informācijas aģentūra" izveidi un Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta reorganizāciju

Vēl šajā numurā

14.01.2005., Nr. 8

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 27

Pieņemts: 11.01.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.27

Rīgā 2005.gada 11.janvārī (prot. Nr.3 5.§)

Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 6.1 panta trešo daļu, 15.panta pirmo daļu, 16.panta sesto daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi (turpmāk — atlīdzība), atlīdzības apmēru un tā pārskatīšanas kārtību, kā arī dokumentus, kādi iesniedzami, lai saņemtu atlīdzību.

2. Atlīdzību piešķir Valsts sociālo pabalstu likuma 6.1 panta pirmajā daļā minētajām personām. Personai, kura nodarbināta nepilnu darba laiku, ir tiesības uz atlīdzību, ja tā ir nodarbināta ne vairāk par 20 stundām nedēļā. Atlīdzību piešķir vienam no adoptētājiem, kuru aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu nodots adoptējamais bērns.

3. Atlīdzības apmērs ir 35 lati mēnesī.

4. Atlīdzības apmēru pēc bērnu un ģimenes lietu ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets atbilstoši valsts budžeta iespējām.

5. Lai saņemtu atlīdzību, atlīdzības pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmums par adoptējamā bērna nodošanu adoptētāju aprūpē un uzraudzībā, Bērnu un ģimenes lietu ministrijā (turpmāk — ministrija):

5.1. iesniedz šādus dokumentus:

5.1.1. rakstisku pieprasījumu par atlīdzības piešķiršanu;

5.1.2. bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par adoptējamā bērna nodošanu adoptētāju aprūpē un uzraudzībā (norakstu) vai bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu, ar kuru tiek pagarināts bērna aprūpes un uzraudzības termiņš (norakstu);

5.1.3. darba devēja rakstisku izziņu par laikposmu, kurā atlīdzības pieprasītājam ir piešķirts atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas vai noteikts nepilns darba laiks (norādot stundu skaitu nedēļā), — ja persona ir nodarbināta;

5.1.4. izziņu, kas apliecina, ka pabalsta pieprasītājs nav nodarbināts (pabalsta pieprasītājs var lūgt, lai izziņu pieprasa ministrija);

5.2. uzrāda šādus dokumentus:

5.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

5.2.2. pilnvaru, ja atlīdzību pieprasa pilnvarota persona.

6. Pieprasījumu par atlīdzības piešķiršanu un tam pievienotos dokumentus ministrija izskata 10 dienu laikā pēc to saņemšanas un pieņem lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atlīdzību.

7. Ministrija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt atlīdzību šādos gadījumos:

7.1. atlīdzības pieprasītājs vai pieprasījuma saturs neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajām prasībām;

7.2. atlīdzības pieprasītājs sniedzis nepatiesas ziņas;

7.3. zudis tiesiskais pamats atlīdzības piešķiršanai.

8. Lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt atlīdzību ministrija atlīdzības pieprasītājam paziņo rakstiski.

9. Ministrijas valsts sekretāram ir tiesības atcelt valsts sekretāra norīkotas amatpersonas pieņemto lēmumu, ja persona to ir apstrīdējusi Administratīvā procesa likumā paredzētajā kārtībā.

10. Personai, kura ir darba ņēmējs, atlīdzību piešķir par laikposmu, kurā persona atrodas atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas. Atlīdzību piešķir no minētā atvaļinājuma piešķiršanas dienas.

11. Personai, kura nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) vai kura strādā nepilnu darba laiku, atlīdzību piešķir par laikposmu, kurā adoptējamais bērns atrodas adoptētāju aprūpē un uzraudzībā atbilstoši bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumam.

12. Ministrija sāk izmaksāt atlīdzību ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc atlīdzības piešķiršanas dienas.

13. Ja ministrijas vainas dēļ atlīdzības saņēmējam atlīdzība nav izmaksāta noteiktajā termiņā, attiecīgo summu viņam izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

14. Atlīdzības saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto atlīdzības summu atlīdzības saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tā tiek ieturēta no nākamajos mēnešos izmaksājamās atlīdzības.

15. Ja atlīdzības saņēmējs nepamatoti saņemto atlīdzības summu neatmaksā labprātīgi vai atlīdzības izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgā summa tiek piedzīta, ceļot prasību tiesā.

16. Atlīdzības izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama atlīdzības izmaksa (izņemot gadījumus, ja atlīdzības piešķiršanas laikā jau bijis zināms atlīdzības pārtraukšanas termiņš).

17. Ja lēmums par bērna aprūpes pabalsta piešķiršanu personai pieņemts līdz 2004.gada 31.decembrim, atlīdzību pēc 2005.gada 1.janvāra izmaksā, pamatojoties uz minēto lēmumu.

18. Noteikumi piemērojami ar 2005.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Redakcijas piebilde: noteikumi piemērojami ar 2005.gada 1.janvāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!