• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas un Eiropas Savienības kaimiņattiecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2005., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārkārtas stāvokli valstī pēc dabas katastrofas, par postījumu apzināšanu un to seku novēršanu. Ziņo:

Vēl šajā numurā

14.01.2005., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas un Eiropas Savienības kaimiņattiecībām

Procedūra: EP kopēja rezolūcija
Debates: 2005.gada 13.janvāris
Balsojums: 2005.gada 13.janvāris

Vakar, 13.janvārī, Eiropas Parlaments ar 467 balsīm par, 19 pret un 7 deputātiem atturoties pieņēma rezolūciju, kurā deputāti pauž gandarījumu par to, ka 2004.gada 26.decembrī notika “kopumā godīgas vēlēšanas” un apsveica Viktoru Juščenko ar uzvaru. Deputāti uzteica Ukrainas iedzīvotāju spēju atrisināt politisko krīzi nevardarbīgā veidā, nostādot valsti uz demokrātijas ceļa. Eiropas Parlaments uzskata, ka pienācis laiks pārskatīt Eiropas kaimiņattiecību politikas rīcības plānu un, ņemot vērā Ukrainas nopietno vēlmi integrēties Eiropā, piedāvāt Ukrainai jaunu, pastiprinātu rīcības plānu un skaidru perspektīvu attiecībā uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Arī debatēs vairāki deputāti kritizēja Komisijas priekšlikumus sadarbībai ar Ukrainu, nosaucot tos par nepietiekamiem.
Papildus tirdzniecības sakaru veicināšanai deputāti lūdz Padomi un Komisiju apsvērt iespēju noteikt Ukrainai atvieglotu vīzu režīmu un atbalstīt Ukrainas pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai. Lai veicinātu ekonomiskās un administratīvās reformas Ukrainā, deputāti prasa ievērojami palielināt finansiālo palīdzību šai valstij. Daži deputāti debatēs ieteica sasaukt donoru konferenci, kādu ES sarīkoja pēc miermīlīgās revolūcijas Gruzijā.
Rezolūcijā arī izteiktas bažas par Ukrainas sabiedrības dziļo sašķeltību, kuru vēl pastiprināja kandidātu ļoti atšķirīgās politiskās platformas. Viņi uzskata, ka jādara viss, lai Ukrainā novērstu jebkādus separātisma draudus. Rezolūcija arī aicina Padomi un Komisiju īpaši iesaistīties neatkarīgu plašsaziņas līdzekļu izveidošanā un stiprināšanā.
Rezolūcija vēlreiz uzsver vidutāju, tostarp ES augstā pārstāvja KĀDP jautājumos, Polijas un Lietuvas prezidentu, kā arī Eiropas Parlamenta delegāciju lomu Ukrainas krīzes sekmīgā atrisinājumā. Tomēr pāris deputātu, kas pārstāv mazākumu, debatēs kritizēja Eiropas iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās, kā arī, viņuprāt, viena kandidāta – Viktora Juščenko – atbalstīšanu.
Debatēs piedalījās arī Latvijas deputāts Guntars Krasts, kurš iestājās par Eiropas iekšējā tirgus atvēršanu Ukrainai un par steidzamu ES un Ukrainas rīcības plāna sagatavošanu. Pēc deputāta uzskata, ja Ukraina spēs izpildīt stingros iestāšanās noteikumus ES, tai jāpiedāvā iespēja kļūt par ES dalībvalsti.
Rezolūcijas projekta izstrādē piedalījās divi Latvijas deputāti – Guntars Krasts un Inese Vaidere no Nāciju Eiropas grupas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!