• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nevaru iedomāties labāku sākumu darbam jūsu valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2005., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vējdzirnavu un tulpju zemē. Pie draugiem un sabiedrotajiem

Vēl šajā numurā

18.01.2005., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nevaru iedomāties labāku sākumu darbam jūsu valstī

Roberts Shudeboms, Nīderlandes Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

NIDERLANDE.PNG (76450 bytes)
Roberts Shudeboms
Foto: Juris Krūmiņš

– Mūsu zemju sadarbības vēsture aizsākusies jau pirms vairākiem gadsimtiem. Kā jūs raksturotu šīs vēsturiskās tradīcijas nozīmi mūsdienu apstākļos?

– Vēsturisko attiecību nozīmīgums dažkārt tiek novērtēts pārāk zemu. Taču solīdais mūsu attiecību pamats un tas, kā mūsu zemes jau no paša sākuma viena otrai tuvojušās, ir ārkārtīgi nozīmīgs faktors. Daudziem nozīmīgiem kontaktiem, kas pašlaik attīstās starp mūsu valstīm, jau ir vēsturiskas saknes. Hanzas savienība un pašreizējā sadarbība starp Overeiselas provinci un Latviju tam ir tikai viens piemērs. Sadarbība starp Rīgu un Amsterdamu – vēl viens piemērs.

Kopš 2004.gada pavasara kvalitatīvi mainījušās Latvijas un Nīderlandes attiecības – mūsu valstis tagad ir partneres divās ietekmīgās starptautiskās organizācijās: ES un NATO. Vai un kā šis pavērsiens iespaidojis mūsu divpusējo attiecību praksi?

– Nīderlande priecājas, ka Latvija atguvusi neatkarību un atgriezusies brīvo un demokrātisko Eiropas valstu sabiedrībā. Fakts, ka Nīderlande un Latvija tagad ir divu ietekmīgu starptautisko organizāciju locekles, rada papildu pievienoto vērtību mūsu divpusējiem kontaktiem. Tas, ka mūsu valstis tagad ir aktīvas ES un NATO locekles, ļaus tām arī iegūt vairāk zināšanu vienai par otru, kas savukārt sekmēs vēl ciešāku sadarbību. Praksē mēs jau tagad, pavisam drīz pēc Latvijas iestāšanās ES, redzam iespaidīgu attīstību, jo daudziem nīderlandiešiem strauji pieaugusi interese par Latviju. Skaidri redzams, ka Latvijas iestāšanās ES bija pēdējais grūdiens, lai viņi sev atklātu jūsu valsti un sāktu to iepazīt. Tā rezultātā pērn strauji pieauga tūrisms un arī darījuma sakari.

– Kuri parametri visuzskatāmāk raksturo Latvijas un Nīderlandes divpusējās attiecības?

– Kopumā var teikt, ka mūsu divpusējās attiecības ir teicamas un ka tās turpina attīstīties konstruktīvā un pozitīvā virzienā. Daudzās jomās es redzu Latvijas un Nīderlandes uzskatu saskaņu un esmu pārliecināts, ka ar laiku Latvija mums kļūs tikpat cieša partnere kā Ziemeļvalstis, kurām daudzās jomās ir tāda pati politiskā pieeja kā Nīderlandei.

– Kāda, jūsuprāt, būs Latvijas Valsts prezidentes valstsvizītes nozīme?

– Valstsvizītes ir nozīmīgas vispirms jau ar to, ka tās simbolizē draudzības līmeni starp mūsu valstīm un apliecina mūsu daudzo kontaktu nozīmīgumu. Tajā pašā laikā tas ir arī sākums daudziem jauniem pasākumiem. Šajā sakarā gribu minēt nozīmīgo augsta līmeņa biznesmeņu delegāciju, kas pavada jūsu prezidenti. Un, ja pastāv potenciāla uzskatu saskaņa starp Nīderlandi un Latviju (un es personīgi esmu pārliecināts, ka pastāv), tad valstsvizīte ir nozīmīga šī procesa attīstīšanai.

– Ko no šīs vizītes var sagaidīt mūsu valstu sabiedrība?

– Uz šo jautājumu nav viegli atbildēt. Grūti iepriekš izkalkulēt šāda līmeņa vizītes rezultātus. Tomēr es domāju: ja divas patiesi demokrātiskas valstis padziļina savas saites, ir pamats sagaidīt, ka šo valstu sabiedrība tādā vai citā veidā gūs no tā labumu.

Ko jūs vēlētos pateikt vēl papildus šiem redakcijas jautājumiem?

– Man ir patiess prieks un liels gods strādāt Latvijā, pārstāvot savu valsti, un sniegt savu ieguldījumu mūsu divpusējo saišu nostiprināšanā. Un es nevaru iedomāties labāku sākumu darbam jūsu valstī kā Nīderlandes prezidentūra ES pagājušajā gadā un tagad šī valstsvizīte Nīderlandē.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!