• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Groži alkohola patēriņam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2005., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99765

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kas kavē inovāciju ieviešanu

Vēl šajā numurā

19.01.2005., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Groži alkohola patēriņam

JAUTRIIBAI.PNG (105557 bytes)
Programmā norādīts, ka alkohola izraisītie tiešie un netiešie materiālie zaudējumi rada lielu ekonomisko slogu, kas, pat pēc aptuveniem datiem, pārsniedz 3% no iekšzemes kopprodukta
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Valdība vakar, 18.janvārī, atbalstīja alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas programmu 2004. – 2008.gadam.
Tā izstrādāta, lai mazinātu alkohola piedāvājumu un pieprasījumu, kā arī alkohola lietošanas negatīvās sekas. Programmas autori vēlas panākt, lai absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju nepārsniegtu sešus litrus gadā un regulāra alkohola lietošana tiktu sākta iespējami vēlākā vecumā.
Kā ziņots, 2003.gadā Latvijā vidēji viens iedzīvotājs patērējis 7,9 litrus absolūtā alkohola, kas ir augstākais rādītājs periodā kopš 1990.gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Salīdzinājumam – 2002.gadā vidēji viens iedzīvotājs patērēja 7,1 litru absolūtā alkohola. Pēc provizoriskajiem aprēķiniem, alkohola patēriņš 2004.gadā sasniedzis 8 –8,1 litru absolūtā alkohola vienam iedzīvotājam. Aprēķinos nav iekļauts nelegālā alkohola patēriņš.
Lai programmu īstenotu, izvirzīti trīs galvenie virzieni – piedāvājuma mazināšana, pieprasījuma mazināšana un riskantas, kaitējošas alkohola lietošanas samazināšana.
Piemēram, alkohola piedāvājumu plānots mazināt, aizliedzot mazalkoholisko kokteiļu un sidra reklāmu televīzijā un radio, apkarojot alkoholisko dzērienu un tā izejvielu kontrabandu un nelegālo apriti.
Lai ierobežotu nelegālo alkohola mazumtirdzniecību, plānots izdarīt grozījumus Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par atkārtotu alkoholisko dzērienu, spirta un tabakas izstrādājumu tirdzniecību neatļautās vietās.
Lai mazinātu alkohola pieprasījumu, plānots informēt sabiedrību par alkohola ietekmi uz veselību un izraisītajām problēmām. Iecerēts realizēt informēšanas kampaņas dažādām mērķa grupām.
Programmā iekļautas vairākas aktivitātes, kuru mērķis ir samazināt ceļu satiksmes negadījumus, kas izraisīti alkohola ietekmē. Savukārt, lai novērstu traumas un nelaimes gadījumus darba vidē, iecerēts cīnīties pret alkohola lietošanu darbā, īpašu vērību veltot vietām, kur var būt smagas sekas, piemēram, mežsaimniecībā, celtniecībā un darbā ar mehānismiem. Plānots arī palielināt darba devēja atbildību par uzņēmuma darbiniekiem, kas strādā alkohola reibumā.
Programmas autori aprēķinājuši, ka alkohola izraisītie tiešie un netiešie materiālie zaudējumi rada ekonomisko slogu, kas pārsniedz 3% no iekšzemes kopprodukta. Ar alkoholisko dzērienu lietošanu saistīto problēmu risināšana rada papildu slodzi veselības aprūpes, sociālās labklājības, transporta un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Alkohola lietošana ir viens no nozīmīgākajiem ģimenes problēmu un vardarbības ģimenē cēloņiem.
Programmas īstenošanai kopumā vajadzēs 2,33 miljonus latu. 2006.gadā nepieciešami 1,26 miljoni latu, 2007.gadā – 649 527, 2008.gadā – 421 130 lati. Šogad programmu īstenos par piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!