• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par datoriem un internetu pašvaldību bibliotēkām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2005., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99894

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas novadu tautas tērpu izstādi Bernē

Vēl šajā numurā

21.01.2005., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par datoriem un internetu pašvaldību bibliotēkām

Piecu mēnešu laikā 738 valsts un pašvaldību publiskajās bibliotēkās visā valstī paredzēts uzstādīt apmeklētājiem bez maksas pieejamus datorus ar interneta pieslēgumu.
Kultūras ministre Helēna Demakova uzskata, ka “valsts vēl nekad nav ieguldījusi tik lielus līdzekļus nozīmīgu kultūras objektu informācijas tehnoloģiju attīstībā. Šāda apjoma publisko bibliotēku apgādāšana ar datortehniku un interneta pieslēgumu atvieglos arī pašvaldību budžetu, īpaši attālajos un mazajos pagastos, kas paši nespēj ierīkot interneta pieslēgumu par vairākiem tūkstošiem latu. Piemēram, Preiļu rajona Vārkavas novada Arendoles bibliotēkā, kura atrodas 15 km no pašvaldības centra, interneta pieslēguma ierīkošana varētu izmaksāt aptuveni 10 000 latu, kas ir liela nauda mazai pašvaldībai. Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts ir tālejošs ieguldījums zināšanās balstītas sabiedrības attīstībā”.
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta ietvaros tiek mērķtiecīgi īstenots Gaismas tīkla jeb Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas (VVBIS) projekts, kas paredz savienot valsts, pašvaldību un citas publiskās bibliotēkas vienotā informācijas tīklā. Ikvienam Latvijas iedzīvotājam savai dzīvesvietai tuvākajā bibliotēkā būs iespēja bez maksas lietot datortehniku un internetu, kā arī piekļūt dažādiem bibliotēku informācijas resursiem.
Ir beidzies Kultūras ministrijas (KM) izsludinātais atklātais konkurss “Vienota integrēta informācijas tehnoloģiju kompleksa piegāde, nodrošinot informācijas tehnoloģiju infrastruktūras atbalstu bibliotēku informāciju sistēmu lietošanai”, kā rezultātā ar datortehniku tiks apgādātas visas centrālās rajonu, septiņas valsts nozīmes pilsētu un 670 pašvaldību bibliotēkas. Kopumā tiks piegādāti 1658 datori, nodrošināti 255 interneta pieslēgumi, 355 lokālie tīkli un veikta datorlietošanas pamatiemaņu apmācība 400 bibliotekāriem.
Konkursa komisija pēc pretendenta piedāvājuma detalizētas izvērtēšanas par uzvarētāju atzina SIA “MicroLink Latvia”, kuras sadarbības partneri ir SIA “Lattelekom”, SIA ”Baltijas datoru akadēmija” un SIA ”Telecentrs”. Kompānija bija vienīgā piedāvājuma iesniedzēja no 20 nolikumu izņēmušajiem kandidātiem.
Īstenojot projektu, kopējais datoru skaits Latvijas bibliotēkās palielināsies par 70%. No tiem datoru skaits tieši pašvaldību bibliotēkās palielināsies par 111% jeb 1279 datoriem, turklāt lasītājiem paredzēto datoru skaits palielināsies divas reizes. Interneta pieslēgumu skaits palielināsies par 47%. Apmeklētājiem būs pieejams bezmaksas interneta pieslēgums 37% no visām Latvijas publiskajām bibliotēkām.
Iepirkuma konkursa komisijas priekšsēdētājs ir LNB direktors Andris Vilks, priekšsēdētāja vietnieks – KM Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Artūrs Vaskis. Komisijā strādā LNB projekta biroja jurists Uldis Judinskis, valsts aģentūras “Kultūras informācijas sistēmas” direktore Sandra Ozoliņa, KM Grāmatvedības un uzskaites nodaļas vadītāja Ligita Romāne, Informācijas sabiedrības biroja informācijas sabiedrības tehnoloģiju nodaļas referents Helmuts Ozoliņš un Ventspils pilsētas domes izpilddirektora vietnieks informāciju tehnoloģiju jautājumos Armands Magone. Konkursa komisijas eksperti ir LNB direktora vietnieks Ivars Indāns, SIA “AA projekts” prezidents Aldis Puisītis, Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas viceprezidents Andris Anspoks, LNB atbalsta fonda valdes loceklis Mārtiņš Rikšis un VAS “Valsts informācijas tehnoloģiju aģentūra” jurists Pēteris Ersts.
Šobrīd 2154 Latvijas publiskajās bibliotēkās ir 2340 datori, no tiem 946 paredzēti lasītājiem, bet 1394 lieto bibliotēkas darbinieki. Iepirkumā tiks iegādāti 1658 datori, no tiem 1326 lasītājiem un 332 darbiniekiem. Savukārt pašvaldību publiskajās bibliotēkās patlaban ir 1153 datori – 494 apmeklētājiem un 659 darbiniekiem. Īstenojot iepirkumu, pašvaldību bibliotēkās datoru skaits palielināsies par 1279 datoriem, no tiem 1050 paredzēti lasītājiem un 229 darbiniekiem. Pastāvīgais interneta pieslēgums ir 541 Latvijas bibliotēkā, un pēc iepirkuma tiks pieslēgtas vēl 255 bibliotēkas.
Pirmo gadu interneta pakalpojumus bibliotēkās apmaksās valsts, taču turpmāk pakalpojuma maksa būs jāuzņemas vietējai pašvaldībai, taču tā saskaņā ar noslēdzamo līgumu nepārsniegs 35 latus mēnesī. Pastāvīgais pieslēgums interneta tīklam būs ar datu pārraides ātrumu vismaz 128 kbit/s abos virzienos ar aizsardzību pret nesankcionētu piekļuvi. SIA “MircoLink Latvia” nodrošinās trīs gadu bezmaksas tehnisko apkopi bibliotēku datortehnikai.
Bibliotēkas, kuras saņems datortehniku, interneta pieslēgumus un apmācību, tika rūpīgi izvēlētas atbilstoši VVBIS ieviešanas plānam, kā arī ņemot vērā iepriekš īstenoto pilotprojektu konkursus.
SIA “MircoLink Latvia” ir gatava nodrošināt visu darbu izpildi par 2 009 129 latiem 150 dienu laikā no līguma parakstīšanas dienas.
2005.gada otrajā pusē tiks sperts nākamais solis – līdzīga apjoma valsts iepirkums par datortehnikas iegādi atlikušajām bibliotēkām, Latvijas bibliotēku portāla sistēmas programmatūras uzstādīšanu un bibliotekāru apmācību.

LNB projekta biroja informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!