• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas enerģijas tirgus drīz būs brīvs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2005., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES iedzīvotāji nākotnē raugās pozitīvi

Vēl šajā numurā

21.01.2005., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas enerģijas tirgus drīz būs brīvs

PIEBALGS.PNG (189074 bytes)
ES komisārs Andris Piebalgs
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Vēstules sagatavotas

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Andris Piebalgs ir optimistiski noskaņots jautājumā par drīzu enerģijas tirgus liberalizāciju ES valstīs, ziņo aģentūra “LETA”. Komisārs intervijā laikrakstam “Die Welt” sacījis, ka “atpalicējiem” jau ir uzrakstītas skaidras vēstules, kurās norādīts, ka solījumi jātur. Šeit gan starp visām valstīm nevarot likt vienādības zīmi, jo, pēc A.Piebalga teiktā, atsevišķās dalībvalstīs šajā ziņā ir pilnīgi dažādas izejas pozīcijas, jo situācijas atšķiras. Piemēram, Vācijā ir daudz vairāk enerģijas uzņēmumu nekā Latvijā, tādēļ Vācijai ir pavisam citi uzdevumi un problēmas.
Pēc enerģētikas komisāra domām, nākotnē visā ES būs tikai viens enerģijas tirgus, taču līdz tam laikam vēl jāveic daudzi pasākumi. Piemēram, jārealizē tā sauktā otrā liberalizācijas pakete, ko patiesībā visām dalībvalstīm vajadzēja izdarīt jau pērnā gada vasarā. “Šajā ziņā atsevišķām dalībvalstīm būtu jāpaātrina temps,” norādījis A.Piebalgs.

Jādomā par nākotni

ES komisārs uzskata, ka jāpievēršas arī tādiem nākotnes tematiem kā enerģijas efektivitāte un atjaunojamā enerģija. “Mēs nedrīkstam zaudēt laiku nevienā no abām jomām, galvenokārt tāpēc, ka šeit ES izjūt lielāku nepieciešamību pēc koordinācijas,” intervijā laikrakstam sacījis A.Piebalgs. Aktīvāk jāveicina atjaunojamās enerģijas ražošana, turklāt šādu tehnoloģiju attīstībā ciešāk jāiesaista pētnieki. Atjaunojamās enerģijas jomā ES jau tagad ir viens no progresīvākajiem reģioniem pasaulē, uzskata komisārs, piebilstot, ka izmaksu samazināšanai pētniecībā jāiegulda vēl vairāk naudas.

Bez importa neiztiks

ES enerģētikas komisārs ir pārliecināts, ka ES valstīm vienmēr būs vajadzīgs enerģijas imports, tādēļ, viņaprāt, arī turpmāk būs jāuztur labi kontakti ar piegādātājiem, tajā skaitā Krieviju. “Ar Krieviju tāpēc, ka tā piegādā gāzi. Ar OPEC valstīm tāpēc, ka no tām mēs saņemam naftu,” skaidro A.Piebalgs. Enerģijas importam arī turpmāk jābūt daudzveidīgam, lai ES valstis nebūtu atkarīgas tikai no viena enerģijas avota. Atkarība no importa arī ir galvenais enerģijas efektivitātes palielināšanas un jaunu atjaunojamās enerģijas avotu piesaistīšanas iemesls – jo mazāk enerģijas vajadzēs, jo lielāka būs neatkarība.

Kioto protokols kā izaicinājums

A.Piebalgs intervijā “Die Welt” atzīst, ka ES joprojām patērē pārāk daudz enerģijas. “Mēs jau esam daudz panākuši, taču Kioto protokolā izvirzītais oglekļa dioksīda emisijas mērķis vēl ne tuvu nav sasniegts. Tomēr mums Eiropā ir viena būtiska priekšrocība – iedzīvotāju lielākā daļa atbalsta stingrāku apkārtējās vides aizsardzību un taupīgāku enerģijas izlietošanu. Tas ir citādāk nekā Amerikā. Tāpēc ES politiskā ziņā ir vieglāk realizēt stingrākus noteikumus,” teic komisārs.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!