• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 31. augusta noteikumi Nr. 819 "Noteikumi par mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2010., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218079

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.842

Noteikumi par sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu paziņojumu saturu un sagatavošanas kārtību

Vēl šajā numurā

21.09.2010., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 819

Pieņemts: 31.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.819

Rīgā 2010.gada 31.augustā (prot. Nr.44 32.§)

Noteikumi par mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 7.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas (turpmāk – deklarācija) veidlapas paraugu (pielikums) un tās aizpildīšanas kārtību.

2. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs (turpmāk – nodokļa maksātājs) deklarācijā norāda šādus mikrouzņēmuma rādītājus par kalendāra ceturksni:

2.1. apgrozījumu (ieņēmumus);

2.2. darbiniekus un darbinieku ienākumu pa mēnešiem.

3. Nodokļa maksātājs, kas ir reģistrēts kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekama persona, deklarācijas kalendāra ceturkšņa apgrozījumā neiekļauj pievienotās vērtības nodokļa daļu.

4. Deklarācijā nodokļa aprēķinam skaitļus norāda latos un santīmos.

5. Deklarācijas 4.rindā norāda kalendāra ceturksni, par kuru deklarāciju iesniedz.

6. Ja nodokļa maksātājs veic saimniecisko darbību no kalendāra gada sākuma, deklarācijas 6.rindā norāda nodokļa maksātāja ceturkšņa apgrozījuma daļu, kas no kalendāra gada sākuma ir pārsniegusi Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.panta 1.punkta "b" apakšpunktā noteikto kritēriju (turpmāk – apgrozījuma kritērijs) – 70 000 latu. Ja mikrouzņēmuma apgrozījums ir pārsniedzis apgrozījuma kritēriju kādā no pirmajiem trim kalendāra ceturkšņiem, tā kalendāra ceturkšņa, kurā apgrozījums no gada sākuma ir pārsniedzis apgrozījuma kritēriju, deklarācijā norāda starpību starp nodokļa maksātāja apgrozījumu no gada sākuma un 70 000 latiem, bet turpmāko kalendāra ceturkšņu deklarācijās šajā rindā norāda attiecīgā ceturkšņa apgrozījumu.

7. Ja nodokļa maksātājs uzsāk saimniecisko darbību pēc kalendāra gada sākuma, mikrouzņēmuma apgrozījuma kritēriju saimnieciskās darbības uzsākšanas gadam aprēķina, vispirms nosakot apgrozījuma kritēriju mēnesim (70 000 latu dala ar 12) un to reizinot ar mēnešu skaitu līdz kalendāra gada beigām, kuros mikrouzņēmums būs nodokļa maksātājs (sākot ar mēnesi, kurā mikrouzņēmums reģistrēts).

8. Deklarācijas 7.rindā norāda mikrouzņēmuma darbiniekus, ieskaitot mikrouzņēmuma īpašniekus (turpmāk – darbinieks), un katra darbinieka ienākumu kalendāra ceturkšņa katrā mēnesī. Par darbinieku – nerezidentu – norāda vārdu, uzvārdu, ailē "Personas kods vai reģistrācijas kods" norāda personas kodu vai Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtu reģistrācijas numuru. Mikrouzņēmuma īpašniekam, kuram darba attiecības nav noformētas ar darba līgumu mikrouzņēmumā, deklarācijas 7.rindas ailēs "Mēneša ienākums" norāda attiecīgā ceturkšņa katrā mēnesī gūto ienākumu mikrouzņēmumā. Par darbinieku deklarācijas 7.rindas ailēs "Mēneša ienākums" norāda attiecīgā kalendāra ceturkšņa katra mēneša ienākumu (I ceturksnī norāda janvāra, februāra un marta ienākumu, II ceturksnī – aprīļa, maija un jūnija ienākumu, III ceturksnī – jūlija, augusta un septembra ienākumu un IV ceturksnī – oktobra, novembra un decembra ienākumu).

9. Deklarācijas 8.rindā norāda aprēķināto mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma apgrozījums, darbinieku skaits un darbinieku ienākuma līmenis nepārsniedz Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktos kritērijus. Mikrouzņēmumu nodokli 8.rindā aprēķina, mikrouzņēmuma ceturkšņa apgrozījumu reizinot ar mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9 procentu apmērā.

10. Deklarācijas 9.rindu aizpilda nodokļa maksātājs, kura kalendāra gada apgrozījums, skaitot kopā no taksācijas gada sākuma, ceturksnī pārsniedz 70 000 latu. Mikrouzņēmumu nodokli no mikrouzņēmuma apgrozījuma pārsnieguma summas, kas, skaitot no kalendāra gada sākuma, pārsniedz 70 000 latu, aprēķina, deklarācijas 6.rindā norādīto mikrouzņēmuma ceturkšņa apgrozījuma summu reizinot ar mikrouzņēmumu nodokļa likmi 20 procentu apmērā.

11. Deklarācijas 10.rindā norāda kalendāra ceturkšņa visu darbinieku visu mēnešu ienākuma daļas, kas pārsniedz 500 latu, kopējo summu. To aprēķina atsevišķi katram darbiniekam kalendāra ceturkšņa katrā mēnesī, atskaitot no darbinieka ienākuma 500 latus, summējot ienākuma pārsnieguma daļu un saskaitot visu darbinieku mēneša ienākumu pārsnieguma daļas. Nosakot deklarācijas 10.rindā norādāmo lielumu, neņem vērā to ceturkšņa mēnesi, kurā darbiniekam ienākums ir bijis 500 latu vai mazāks.

12. Deklarācijas 12.rindā norāda darbinieku skaitu, kas pārsniedz piecus darbiniekus kalendāra ceturksnī. Darbinieku skaitā tiek iekļauti arī darbinieki, kas mikrouzņēmumā nostrādājuši ne mazāk par pusi no attiecīgā ceturkšņa. Darbinieku skaitā netiek iekļauts tāds darbinieks, kas ir prombūtnē vai no darba atstādināts. Ja kalendāra ceturksnī mikrouzņēmumā nav vairāk par pieciem darbiniekiem, deklarācijas 12., 13. un 14.rindu neaizpilda.

13. Deklarācijas 13.rindā norāda papildus piemērojamo mikrouzņēmumu nodokļa likmi, ja mikrouzņēmumā ir vairāk par pieciem darbiniekiem kalendāra ceturksnī. Mikrouzņēmumu nodokli aprēķina, deklarācijas 12.rindā norādīto darbinieku skaita pārsniegumu reizinot ar mikrouzņēmumu nodokļa papildu likmi 2 procentu apmērā.

14. Ja mikrouzņēmumā ir vairāk par pieciem darbiniekiem ceturksnī, 14.rindā aprēķina mikrouzņēmumu nodokli par darbinieku skaita pārsnieguma daļu, deklarācijas 5.rindā norādīto apgrozījumu reizinot ar deklarācijas 13.rindā norādīto nodokļa likmi.

15. Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijā sniegtās informācijas patiesumu ar parakstu apstiprina atbildīgā persona, norādot vārdu, uzvārdu un deklarācijas parakstīšanas datumu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše



 

Pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 31.augusta
noteikumiem Nr.819

Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija

Finanšu ministrs E.Repše

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!